poniedziałek, kwietnia 18, 2016

Jak powinno się myć warzywa i owoce


Sprawa banalna czyli mycie warzyw i owoców. Każdy wie jak to robić, ale czy robimy to prawidłowo. No nie bardzo. Przyznaję się, że i ja również w związku z upierdliwością metody nie stosuję się do niej już od dłuższego czasu.

Muszę do niej wrócić ponieważ już niedługo będę rozszerzała dietę Miśki. I mimo, że będę kupować warzywa i owoce w sklepie eko to i tak trzeba je porządnie myć.

Mycie powinno odbywać się w trzech etapach.

1. Odczyn kwaśny
2. Odczyn zasadowy
3. Odczyn neutralny

1. Odczyn kwaśny

Szklanka octu (obojętnie jakiego może być spirytusowy) na dwa litry wody.
Myjemy warzywa i owoce około 2-3 minuty

2. Odczyn zasadowy 

1 łyżka sody na litr wody.
I podobnie jak w odczynie kwaśnym myjemy jakieś 2-3 minuty

3. Odczyn neutralny

Wszystko dokładnie płuczemy w wodzie.

Jeżeli umyjecie tek warzywa i owoce od razu po przyjściu do domu, musicie się liczyć z tym, że będą się szybciej psuły.

W ten sposób pozbywacie się większości zanieczyszczeń zewnętrznych to co wniknęło do środka niestety pozostaje.

27 komentarzy:

  1. Sroko droga, wystarczy je umyć w każdym z etapów tak "raz-dwa" czy rzeczywiście szorować przez 2-3min?
    No właśnie - i szorować szczoteczką czy wystarczy ręcznie? :)
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szorować nie trzeba wystarczy ręcznie :)

      Usuń
  2. Tiaaaa...tylko skąd wziąść tyle czasu przy 6 miesięcznym bobasie? Niby mogłabym nie czytać teraz Twojego bloga tylko myć warzywa i owoce ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zajmie max 10 minut, więc mniej niż czytanie bloga ;)
      iza

      Usuń
  3. Witam.czy jeśli obieramy owoc lub warzywo za skórki zanim je zjemy to czy też ta metoda jest polecana? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy odczyn kwaśny i zasadowy nie zniszczy witamin i składników mineralnych? Może głupie pytanie, ale nie wiem, więc pytam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież mycie usuwa składniki z zewnątrz a nie wewnątrz.

      Usuń
  5. W zyciu by mi sie tak nie chcialo. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię tak ale rzeczywiście nie zawsze się chce. Robię to głównie przy cytrusach choć pewnie nie jedna marchew jest bardziej chemiczna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy warzywa i owoce z których usuwamy skórkę też należy myć w ten sposób?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Pani Sroko proszę o poradę jesli można. Chciałabym zamówić próbki podkladów neauty minerals. Czy lepsze będą matujące czy kryjace. Mam cerę sucha naczyniowa. Widziałam że składem się różnią. Bardzo proszę o doradzanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę najlepiej zapytać producenta, oni najlepiej znają swój produkt więc będą mogli najlepiej doradzić.

      Usuń
  9. O... ja tak myje ale blaty kuchenne, zlew, łazienkę ( wc- osad znika raz dwa bez szorowania; prysznic i krany- kamień? A co to:) ) i sztućce z nalotu po herbacie... a owoce i warzywa... hm leniwa jestem. Słuszny post :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zamiast octu moze byc kwasek cytrynowy prawda?

    OdpowiedzUsuń
  11. zapadł mi w pamięć ten post. stwierdziłam, że może trzeba byłoby zmienić przyzwyczajenia, i zacząć w ten sposób dokładnie myć owoce, warzywa...
    zastanawiam się jednak nad stwierdzeniem "podobnie jak w odczynie kwaśnym myjemy jakieś 2-3 minuty" - to mycie 2-3minuty, powinno być szorowaniem, czy też może pozostawieniem ich samych sobie w tym odczynie kwaśnym/zasadowym, a na koniec tylko jakieś przetarcie?
    może pytam o rzeczy podstawowe, ale jest to dla mnie istotne ze względu na niesamowicie wrażliwą skórę. Nie wiem jak takie częste moczenie dłoni przy okazji mycia w odczynach kwasowych/zasadowych wpłynęłoby na moją skórę rąk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to 2-3 minuty powinno być myciem.
      Do rak polecam rękawiczki ochronne :)

      Usuń
  12. A czy owoce takie jak np. jagody, maliny wystarczy zanurzyć w tych roztworach? Przemieszać wodę, w których się płuczą? Mycie owoców i warzyw tą metodą w przypadku twardszych i większych warzyw wydaje się być proste, zastanawia mnie jak myć delikatne małe owocki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o drobne owoce ostatnio często słyszę o myciu ich z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do naczyń a następnie dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą co w głównej mierze ma zapobiec zatruciu pasożytami. Sroka o, co Pani sądzi na ten temat?

      Usuń
    2. uważam, że to bez sensu. owoce łatwo chłoną chemię i nie wiedze powodu, żeby dokładać im nowej.

      Usuń
  13. A można w jednej misce zrobić roztwór sody plus ocet lub kwasek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie można :) kwas z zasadą "zredukują" wzajemne działanie

      Usuń

Dziękuję za komentarz
Jeżeli podajesz skład kosmetyku podaj jego nazwę i producenta
Analizuję TYLKO kosmetyki dla kobiet w ciąży i dzieci
Zanim zadasz pytanie sprawdź czy ktoś już o to nie pytał, używaj również wyszukiwarki blogowej.

TOP