wtorek, listopada 12, 2013

Ulubione racuchy Rycerza


Kiedy pierwszy raz je zrobiłam nie za bardzo chciał jeść. Teraz domaga się ich przynajmniej raz w tygodniu.
Nie ma szan żeby nie wyszły, no chyba że drożdże zawiodą.

Przepis jest banalnie prosty.

1/2 kg mąki pełnoziarnistej (zwykła też może być najlepiej tortowa)
1/2 opakowania drożdży (czyli ok. 50g)
3 łyżki brązowego cukry
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka (nie są obowiązkowe)
szczypta soli

Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, robimy wgłębienie pośrodku.
W około 1/2 szklanki mleka roztwarzamy drożdże z cukrem i przelewamy "drożdżowe" mleko w dołek.
Czekamy około 15 minut, aż drożdże "podrosną" sobie
Obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. 
Po 15 minutach dodajemy do resztę składników i mieszamy.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju (jednak olej nie może być zbyt mocno rozgrzany bo racuchy lubią się przypalić z zewnątrz przy czym są nadal surowe wewnątrz)
Ciasto nabieramy łyżką uprzednio moczoną w ciepłej wodzie.
O ile coś zostanie na drugi dzień racuchy można podgrzać w mikrofalówce.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Moje dziecko tez uwielbia racuchy z jabłkami, my robimy maczając plastry jabłek w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejuuuu Sroko, już mam ochotę, a tu jeszcze nie ma pory obiadowej. Mój syn też lubi. A jak nie może już zjeść to tylko cukier puder zlizuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z pewniaków kulinarnych mojego syna. Zawsze i wszędzie zje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. My robimy i dwa razy i trzy w tygodniu yyyy ale to w ramach złych humorów małych kobietek

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robimy :) uwielbiam racuchy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sroko... teraz to poniżej pasa dowaliłaś tymi racuchami *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaki cudowny, normalny przepis ;-))) Ostatnio widzę tylko "bez mleka", "bez laktozy", "bez drożdży", "bez jajek", "bez pszenicy", "bez glutenu"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Aż strach czytać nowe wpisy na niektórych blogach :P:-)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. No mam to szczęście, że moje dziecko nie jest alergikiem gdyby było to pewnie i u mnie pojawiłby się przepis na racuchy bez mleka, jajek, drożdży i cukru :)

      Usuń
  8. Ja zapach i smak racuchów pamiętam z dzieciństwa,czas i u nas na takie kontrolowane łakocie.

    OdpowiedzUsuń
  9. spróbuję - nigdy drożdży w domu nie miałam

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, ostatnio mam taką fazę na racuchy, że chyba jutro zrobię wg twojego przepisu!!

    OdpowiedzUsuń
  11. też robię podobne. Pyszne są. a Twoje wyglądają baardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę, ja nigdy nie wykorzystywałam drożdży przy racuchach, może dlatego, że niedobrze jeść je na ciepło. A wyglądają przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje dziecko nie lubi, ale za to ja jestem racuchowym łasuchem.

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja wolę od racuchów sodaki :)))) Anna

    OdpowiedzUsuń
  15. a mnie racuchy nie wychodzą:/ chyba kwestia drożdży..z reguły używam suchych...:/

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój synek jest placko-lubny i te z jabłkami często u nas goszczą. Nigdy nie robiłam ich z drożdżami- zawsze daje trochę proszku do pieczenia. Musze wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz
Jeżeli podajesz skład kosmetyku podaj jego nazwę i producenta
Analizuję TYLKO kosmetyki dla kobiet w ciąży i dzieci
Zanim zadasz pytanie sprawdź czy ktoś już o to nie pytał, używaj również wyszukiwarki blogowej.

TOP